Емил Зола

Тереза Ракен

360 ден

19 на залиха

Категорија

Опис

Во делото „Тереза Ракен“, Зола ги обработува темпераментите на своите главни ликови, а не нивните карактери. Тереза и Лоран се личности со кои владеат нервите и врелата крв. Тоа се само две животни и ништо повеќе. Зола на прекрасен начин во овие два лика ни го опишува подмолното влијание на страста, притисокот на нагонот и мозочните нарушувања што се јавуваат по нервното растројство. Љубовта помеѓу Тереза и Лоран е само задоволување на една потреба: убиството што го извршуваат е последица на нивната прељуба. Она што наликува на нивно гризење на совеста е едно обично органско нарушување, реакција на пренапрегнатиот нервен систем. Душата е потполно отсутна…

Дополнителни информации

Автор

Јазик

Наслов на оригиналот

Година на издавање

Страници

Димензии

21×14 см

ИСБН

-608-4626-76-3

Мислења

Сѐ уште нема мислења

Биди првиот што ќе сподели мислење “Тереза Ракен”

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *