Халид Зија Ушаклигил

Сино и црно

(2 customer reviews)

390 ден

Категорија

Опис

Романот „Сино и црно“, во кој се објаснуваат уметноста, литературата и преведувањето, како главна тема го обработува судирот помеѓу реалноста и соништата. Почнувајќи со прославата на десетгодишнината на списанието „Огледало на настаните“, главниот лик во книгата доживува една сина ноќ под дијамантското небо. Ахмет Џамаил, кој е добар пријател со Хусејин Назми, се труди да напише поема со нов стил. Неговите дела, пак, се предмет на неприфатлива и безмилосна критика од страна на стариот поет Раџи.

Ахмет Џемаил живее со надежта еден ден да стане познат писател, да има своја печатница и да се ожени со Ламиа.

Овој познат роман на Халид Зија Ушаклигил, кој со различни преплети постојано го држи вниманието на читателот, е еден од најпознатите романи во периодот Сервети Фунун, и на возбудлив начин открива дали соништата на Ахмет Џемил ќе станат реалност…

Дополнителни информации

Автор

Јазик

Наслов на оригиналот

Година на издавање

Страници

Димензии

21×14 см

ИСБН

978-608-4626-67-1

2 reviews for Сино и црно

  1. Сабина

    Се согласуваж, одличен роман. 🙂

  2. Андреа

    Халид – ненадминлив!

Add a review

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *