Џејмс Ален

Патот на мирот

220 ден

Мирот што произлегува од општественото уредување, минливите задоволства или световните победи е минлив по својата природа и согорува на огнот на световните конфликти. Само мирот небесен ги издржува сите конфликти и само несебичното срце може да го спознае мирот небесен.

Вистината е единствената стварност на универзумот, внатрешна хармонија, совршена правда, вечна љубов. Нејзе ништо не може да ѝ се додаде ниту одземе. Таа не зависи од човекот, туку сите зависат од неа.

Ангелите на божествениот мир и радост се секогаш близу и доколку не ги гледате и слушате, не чувствувате дека се околу вас, тоа е затоа што сте им го завртеле грбот и претпочитате друштво со демоните во вас. Вие сте она што сакате да бидете, она што ќе одберете да бидете.

 

  • Ако не го наоѓаме мирот во себе, залудно го бараме на друго место.

Анонимен

 

  • Слободата од желбите води кон внатрешниот мир.

Лао це

 

  • Мирот не може да се најде во работата, во задоволството, ни во светот, ниту во манастирот, туку само во својата душа.

Маугхам

Category:

Additional information

Author

Dimensions

21 см

ISBN

978-608-4995-10-4

Language

Original Title

Pages

Year of publication

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Патот на мирот”

Your email address will not be published. Required fields are marked *