Шарлот Бронте

Професорот

360 ден

6 in stock

Category:

Description

Професорот е првиот роман на Шарлот Бронте, напишан под псевдонимот Карер Бел. Тој е напишан пред нејзиното најпознато дело Џејн Ер, но издавачите упорно одбивале да го печатат, затоа е објавен дури во 1857 година, по нејзината смрт.

Во книгата се зборува за животот на младиот професор Вилијам Кримсфорт, за неговото детство, семејната трагедија, неговата професија како професор во училиштето за девојки во Брисел и за неговите љубовни авантури.

Романот е инспириран од настаните и од личното искуство на Шарлот Бронте во Брисел, каде што студирала странски јазици во 1842 година во интернатот воден од Константин Хегер и од неговата сопруга Клер Зое.

Additional information

Author

Language

Original Title

Year of publication

Pages

Dimensions

21×14 см

ISBN

978-608-4626-60-2

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Професорот”

Your email address will not be published. Required fields are marked *